http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


7 ud af 10

Arkiv 2018 > Arkiv 2017


En gang i mellem dukker der en historie op i medierne der handler om at 7 ud af 10 gerne vil et eller andet. Det drejer sig som regel om noget der har med 'sundhed' at gøre.

Disse historier i medierne tager hyppigt udgangspunkt i spørgeskema undersøgelser. Vi skal se på et par af den slags historier. Men først skal vi lære lidt om hvordan mennesker lyver.


Hvide løgne

En hvid løgn er en uskyldig, bevidst løgn.

Lad os sige at du er en ung mand som bruger tid på at udforske kærligheden. Måske har du aftalt en date med en jævnaldrende kvinde. Men du er ikke klar til at fortælle dine bekendte om hende.

Et par dage inden din date, ringer en af dine venner til dig. Han foreslår at I skal se en fodboldkamp på stadion samme aften som du skal ud med din date. Du fortæller din ven en hvid løgn om, at du skal til middag hos dine forældre, så du er forhindret. Det er en hvid løgn som du fortæller, fordi du ikke er klar til at fortælle om den kvinde du skal på date med.

Sorte løgne

En sort løgn er en ondartet, bevidst løgn.

Lad os sige at du er en person der lever af at platte andre mennesker. En dag udtænker du en plan der går ud på at platte dig til en uges fest på et hotels regning.

Du går ind på hotellet, og fortæller en overbevisende historie om at din far er milliardær. Hotellet tror på din historie.

Så bruger du de næste par dage på at bestille mad, dyre drikkevarer, køber tøj og holder fester på hotellet. Det hele er bestilt på kredit. Efter en uges tid går det op for hotellet at du er en plattenslager, og de kontakter politiet.

Alle de løgne der blev fortalt for at narre hotellet, er sorte løgne.

Grå løgne

En grå løgn er en utilsigtet løgn, som du ikke er klar over er en løgn.

Lad os sige at du er en ung kvinde, og optaget af at pleje dit udseende. Du synes at du er overvægtig, og har en ide om at du vil på slankekur.

Uge efter uge fortæller du at nu skal du på kur. Du fortæller at du vil starte i morgen. Du køber fødevarer egnet til slankekur. Men du starter aldrig en kur.

Hvis du tænker nøje over det, vil det gå op for dig at du ikke vil på kur. Der kan være mange forklaringer på hvordan du har fået ideen om en slankekur. Måske er du blevet 'hjernevasket' af propaganda til at få ideen. Propaganda er en stor kilde til grå løgne.

7 ud af 10 unge vil gerne bruge kondom, men langt færre gør det

Det er overskriften på en
artikel der kom frem i Berlingske, for nylig.

Artiklen tager udgangspunkt i en påstand om at 7 ud af 10 unge giver udtryk for at de 'gerne vil bruge kondom'.

Men det fremgår af artiklen at op mod 75 % (dvs. omtrent 7 ud af 10) unge
ikke bruger kondom ved samleje. Hvad betyder det?

Det betyder at omtrent 4 ud af 10 unge fortæller en grå løgn om brug af kondomer.

Hvorfor de unge lyver kan vi kun spekulere over. Men mon ikke de er blevet 'hjernevasket' af propaganda til at mene at det er 'rigtigt' at bruge kondom ved samleje?

3 ud af 4 rygere ønsker at stoppe

Det er overskriften på en
artikel der kom frem i Berlingske, i 2014.

Artiklen hævder at 3 ud af 4 (dvs. omtrent 7 ud af 10) rygere gerne vil stoppe med at ryge. Uden at undersøge det nærmere kan vi fastslå at næsten alle rygere
ikke stopper. Hvad betyder det?

Det betyder at næsten alle rygere fortæller en grå løgn om at de vil stoppe med at ryge.

Men mon ikke de er så hjernevaskede af sundhedens propaganda, at de reelt er hjernevaskede til at tro at de 'gerne vil stoppe'? Så når rygere siger at de 'gerne vil stoppe', så er det ekkoet fra propaganda man hører!

Kun handlinger tæller

Uanset det gælder brug af kondomer eller at stoppe med at ryge, så giver det ikke nogen mening at spørge folk om deres 'intentioner'.

Det drejer sig udelukkende om hvordan mennesker handler. Handlinger fortæller ikke løgne.

Det er kun snak der kan være løgn.

Tobak-jatak.dk

D. 2 - 10 2017

Back to content | Back to main menu