http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Australien amok i smuglercigaretter

Arkiv 2018Her har vi længe forstået at antirygning vil ende med at sende handlen med tobak over på det sorte marked. Med et enkelt ord betyder det smuglercigaretter! Antirygere påstår at smuglercigaretter ikke vil være noget problem, at alle rygere ønsker at 'holde op' og at høje afgifter vil 'hjælpe' rygerne. Antirygerne siger at de har 'videnskab' der beviser det. Antirygerne henviser jævnligt til Australien som det perfekte forbillede.

Antirygerne lyver.

Vi ved allerede hvad der er sket i Australien.
Cigaretafgifter giver incitament til smugleri

En pakke lavpriscigaretter koster omkring 5 kroner at fremstille og bringe frem til detailhandlen. Det er klart at når man brandbeskatter cigaretter til en pris på 100 kroner per pakke, så skaber man et incitament til smugleri på præcis 95 kroner per pakke cigaretter. Det behøver man ikke videnskab for at regne ud. Det kan man klare med hovedregning.

Situationen i Australien

Ifølge The Mail, Australien, den 15/7-2018, Australske smugleres taktik

  • Smuglere skifter kokain ud med cigaretter
  • Smuglere sælger cigaretter til halv pris til Australien
  • Smuglere sælge flere cigaretter når afgifterne stiger


Der er overhovedet ingen tvivl om at massive afgiftsstigninger er skyld i et blomstrende sort marked. Smuglercigaretterne sælges til den halve pris af afgiftsbelagte cigaretter. Smuglerne tjener enorme summer per pakke – meget mere end cigaretfabrikanterne!

Indtil 2020, vil cigaretafgifterne stige med 12,5 %, hvert år. Det har regeringen vedtaget. Så der kommer helt sikkert til at blive smuglet flere cigaretter.

Konsekvenserne af antirygning i Australien kan endda have bidraget til en stigning i rygerandelen.

Hårdt mod hårdt

I årtier er antirygerne sluppet af med at være uforskammede. Rygerne har ladet sig kue. Men i Australien har rygerne endelig fået et effektivt våben, i form at smuglercigaretter. I det lange løb vil befolkningen lære at få respekt for rygerne.

Danmark

I Danmark er situationen ikke så gal som i Australien. Men det kan komme. Danske antirygere har slået på stortromme for flere forbud og afgifter. Danske politikere er ikke hoppet helt med på den limpind. Det er som om en stor del af det politiske parnas i Danmark udmærket kender konsekvenserne af disse stramninger. Der er ikke politisk flertal for alvorlige stramninger.

Det er jo ikke fordi vi bryder os om de mange forbud, påbud og afgifter. På den anden side vil høje cigaretafgifter betyde at smuglercigaretter kommer i spil. Det vil betyde at rygerne kan begynde at slå fra sig hvor det gør ondt. Det vil sige på det økonomiske område og på almen lov og orden.

Bevæbnede cigaretsmuglere – de har et potentiale til at skabe respekt for rygerne.

Tobak-jatak.dk

D. 22 - 7 2018


Back to content | Back to main menu