http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Smugleri af cigaretter i 2020

Arkiv 2018Visse meldinger tyder på at der i en overskuelig fremtid vil komme højere afgifter på cigaretter. Måske vil røgfrie tobakker og dampere også blive ramt. Den første melding kommer fra den ’nye’ Socialdemokratiske ’Sundhedsminister’, Magnus Heunicke.

Berlingske, den 5/7-19: Rygende danskere må til lommerne

Ifølge overskriften kan man forvente at en pakke cigaretter kommer til at koste 60 kroner. Vi vurderer dog at det kan blive lavere, men forvent at en pakke cigaretter mindst kommer til at koste 50 kroner (for en mærkevare cigaret).

Af andre nyheder fremgår det at antirygerne også har fokus på røgfrie tobakker og dampere. Antirygerne har en konspirationsteori om at røgfri tobak og dampere fører til at man bliver ’rigtig ryger’. Dette skulle gælde specielt for ’unge og børn’.

Det er en underlig ide, eftersom disse to produkter er velegnede til rygestop. I øvrigt ville det ud fra et strengt helbredsmæssigt synspunkt være bedre for unge tobaksbrugere at holde sig til røgfri tobak og dampere, eftersom disse er udprægede lavrisiko produkter.
Konsekvenser for smugleri af cigaretter

En vurdering er at det nuværende niveau af smugleri udgør 15 % af de forbrugte cigaretter i Danmark (ved en pris på 40 kr. per pakke). Det fremgår af følgende artikel.Dit overblik: 6/9-18: Nu hæves straffen for smugler- og kopicigaretter

I Norge er 50 % af forbrugte cigaretter smuglercigaretter (90 kr. per pakke). Det er en meget høj andel. Noget tilsvarende gør sig i øvrigt gældende for snus (en røgfri tobakstype), som er meget populær blandt norske unge. Og det selv om afgifterne på snus er lige så høje som for cigaretter. At 50 % af norske cigaretter er smuglercigaretter fremgår af følgende artikel.

Jyllands-Posten, 2/5-19: Cigaretpriser på 100 kr. er dummebøder

Beregninger

Baseret på ovenstående, kan man lave lidt forholdstals beregning. Det er selvfølgelig ikke helt pålidelige beregninger. Men de kan give en indikator for hvad smugleriet vil blive. Lad os gøre det for en pris på 60 kr. per pakke.

Ved denne pris skal man simpelt beregnet forvente 29 % af forbrugte cigaretter vil være smuglercigaretter.

Dem der vil være mest ivrige efter at købe smuglercigaretter vil være folk med små indkomster, typisk bistandsmodtagere, pensionister og lavindkomstgrupper.

Tobak-jatak.dk d. 8 - 7 2019

Back to content | Back to main menu