http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Betale folk for ikke at ryge?

Arkiv 2018


Det er blevet en politisk og bureaukratisk sport at finde på 'nye tiltag imod rygning' (og alt muligt andet). På Ekstra Bladet har en forhenværende chefredaktør en kommentar

EB: Skør ide at betale gravide for ikke at ryge

Kommunale bureaukrater har fundet på at bestikke gravide rygere til at holde op for 1.000 kroner.
Allerede i dag er cigaretter beskattet til højt op i himlen Det meste af prisen på en pakke lovligt indkøbte cigaretter er afgifter. Hvis man ryger 10 lavpriscigaretter om dagen, koster det omkring 17 kroner om dagen. Hvis man giver afkald på sin rygning, bliver det årligt

17 kroner/dag x 365 dage/år = 6.205 kroner årligt

Så en gravid ryger kan i forvejen hente lige over 6.000 kroner årligt ved selv at holde op med at ryge. Hvordan er bureaukrater nået frem til at de kan bestikke en ryger med 1.000 kroner til at holde op? Dem der har fundet på det, må have tabt hovedet ned i et tomt Excel regneark.

Hvornår opgiver antirygerne?

Historiens lektie er at rygeforbud altid fejler. Man behøver blot at læse om rygningens lange historie for at vide det. Alligevel er der en stor bevægelse imod tobak, som har sine nuværende rødder i 1950'erne.

Det er som om antirygerne ikke selv kan få øje på det tåbelige i deres korstog imod rygning. De kan ikke se det komplet idiotiske i at forsøge at bestikke en ryger med 1.000 kroner for at holde op med at ryge.

Det er en simpel økonomisk observation at når man betaler 37 kroner for en pakke afgiftsbelagte cigaretter, så må den have en værdi på mindst 37 kroner for køberen. Dette er for en smule papir og tørrede blade, som det koster 5 kroner at fremstille og sælge.

Oven i denne omkostning, overvinder rygeren en massiv og ensidigt negativ kampagne imod rygning. Hvad skulle 1.000 kroner betyde?

Det er klart at antiryge kampagner er dødfødte. Men det er nok den bedste slags kampagne man kan føre. Jo dårligere kampagnen går, jo mere kan man få i løn! Et evighedsprojekt på første klasse.

Antirygerne fortsætter lige indtil pengekassen bliver smækket i.

Endeløs regulering

Antirygning er et fænomen der fortæller os at vi lever i en fuldstændig vanvittig tid. Demokrati er blevet en farce, hvor alt skal 'debatteres' og 'reguleres'. På samme tid mister vi fokus på basale funktioner – end ikke vore grænser bevogtes. Folk går på gaden og kigger ned i en mobiltelefon - uden at se hvor de går. Man skræmmer folk fra at få børn, fordi de er bange for rygning, rødvin og drivhuseffekt. Det er det glade vanvid.

Den nu næsten glemte amerikanske forfatter H. L. Mencken beskrev det i dette glimrende citat:

The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.

Ryger – du er ikke alene om at leve i en tosset verden.

Tobak-jatak.dk D. 31 - 3 2019


Back to content | Back to main menu