http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Antirygere

Arkiv 2013 > Arkiv 2012 > Arkiv 2011


Amerikanske antirygere ryster af skræk over det sorte marked. Antirygerne har, sammen med cigaretfabrikanterne, afvist et forbud imod mentholcigaretter. De frygter at markedet for mentholcigaretter vil overgå til det sorte marked.

I USA er visse marginale tobaksprodukter forbudt. Det drejer sig om cigaretter med smagsstoffer der får dem til at smage af æbler, lavendel eller bananer. Disse produkter er blevet forbudt under påskud af at 'beskytte børnene'. Men før den type cigaretter blev forbudt, var der ingen unge mennesker der røg dem. Det var et nemt forbud, fordi cigaretter med smagsstoffer udgjorde en meget lille del af det samlede salg. Forbuddet gav antirygerne omtale i medierne. Det gav offentligheden indtryk af, at forbuddet ville 'beskytte børnene'.

Men der findes en type cigaretter som har en tilsat smag og som er meget udbredt. Unge mennesker ryger også den type cigaretter. Det er mentholcigaretter. Dem har antirygerne en drøm om, at forbyde. De vil gerne overbevise det politiske system om at forbyde dem. Men de tør ikke gøre det. De er bange for, at markedet for mentholcigaretter vil overgå til det sorte marked. Antirygerne er bange for smuglercigaretter.

En amerikansk sundhedsekspert, Professor Michael Siegel fra Boston University, har påpeget antirygernes hykleri. Antirygerne har fået gennemtrumfet et amerikansk forbud imod cigaretter med smagsstoffer. Men de vil ikke være med til at forbyde mentholcigaretter. Professor Michael Siegel køber ikke argumentet om, at forbuddene er 'for børnenes' skyld. Han mener at forbuddene er rent teater for at skabe overskrifter. Han mener, at disse forbud ikke vil have nogen virkning. Han påpeger, at antirygerne er bange for det sorte marked. Professor Michael Siegel er tidligere højtstående medlem af den amerikanske antirygebevægelse, så han kender den indefra.

Antirygning er en grim krig. Det er en krig imod en gruppe mennesker der er blevet stemplet som forkerte. Den slags krige har verden set før. Rygere er før blevet forfulgt og undertrykt. Men rygerne har vundet hver gang. Det vil de også gøre denne gang. Rygernes hemmelige våben er det sorte marked. Det sorte marked har slået antirygning ihjel tidligere i historien. Det sorte marked vil også slå antirygning ihjel denne gang. Det er kun et spørgsmål om tid.

Amerikanske antirygere er udmærket klar over det. De er bange for det sorte marked. Det sorte marked har tidligere slået andre forbud ihjel. Fra 1920 – 1933 var der et spiritusforbud i USA. Det var det sorte marked der slog spiritusforbuddet ihjel. Selv om antirygere benægter det, ved de udmærket at det sorte marked vil slå deres utopiske drømme om et 'røgfrit romerrige' ihjel. Det er kun et spørgsmål om tid.

Og om, at rygerne handler på det sorte marked.


Michael Siegel: Antirygere bange for det sorte marked

Michael Siegel: Mentholcigaretter er ikke mere skadelige end almindelige cigaretter
Back to content | Back to main menu