http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Kræftens Bekæmpelses bluff

Arkiv 2016 > Arkiv 2015


En ny analyse af kræft offentliggjort i Science den 2 janaur 2015 fastslår at kræft i cirka 65 % af alle tilfælde skyldes tilfældigheder. Det er højst 35 % af alle kræft tilfælde der kan tænkes at være forebyggelige. Offentliggørelsen af undersøgelsen har medført en strøm af omtale i medierne.

Berlingske: Kræft er tilfældig hos de fleste

Ekstra Bladet: Kræft er oftest sort held – læger ikke overraskede

BT: Kræft er tilfældig hos de fleste

DR: Sort uheld forvolder mange kræftsygdomme

Det er tilsyneladende en stor overraskelse at 65 % af al kræft skyldes tilfældigheder, i form af naturligt forekommende mutationer. De øvrige 35 %, som kan tænkes at være forebyggelige, fordeler sig på livsstil, arvelighed og miljøfaktorer.

Damage control

Den offentliggjorte analyse stiller alvorlige spørgsmålstegn ved værdien af forebyggelse. Det er i hvert fald hvad man kan udlede af Kræftens Bekæmpelses reaktion på analysen.Berlingske:
Kræftens Bekæmpelse fastholder – Sundhed forebygger kræft

Kræftens Bekæmpelse er aktiv deltager i en stor propaganda kampagne som skal foregive at kræft kan forebygges. I årevis har forskellige mediemæssige impulser givet indtryk af at blot man spiser det 'rigtige' og går udenom det 'forkerte' (dvs. det 'usunde') så kan man undgå kræft. Kræftens Bekæmpelse har nærmest opnået gudestatus på sine budskaber.

Så det er klart at det gør ondt på Kræftens Bekæmpelse når der kommer en undersøgelse der viser, at 65% af al kræft skyldes forhold som man ikke har nogen kontrol over. Det er kun de resterende 35 % der skyldes livsstil, arvelighed og miljø. Den del der kan 'forebygges' gennem en livsstil med gulerødder og speltmel er følgelig langt under 35 %.

Det kan godt være at man kan 'spise sig sund', men det har ikke den store betydning for kræft.

Skuffelse over forebyggelse

En kendt fitness kvinde, Charlotte Bircow, har baseret sin iscenesættelse på mantra om sundhed. Med træningsprogrammer og formaninger om at spise sundt, har Charlotte Bircow ført sig frem som et lysende eksempel på 'det gode liv'. Stor var derfor hendes skuffelse da hun i 2011 blev diagnosticeret med brystkræft.

Ekstra Bladet:
Fitness dronning amok på læge – troede ikke på kræftdiagnose

Så stærk var Charlotte Bircows tro på budskabet om sundhed, at hun blev meget vred over at blive diagnosticeret med brystkræft. Det var lige før hun gik amok på den læge der gav hende budskabet.

I dag er Charlotte Bircow fuldstændig rask. Men hun skulle igennem en hård kur, inden hun fik bugt med kræften. Charlotte Bircow kan takke behandling for at hun er rask. Forebyggelse fik hun ikke meget ud af.

Forebyggelse er cirkus

Den offentliggjorte undersøgelse har sået tvivl om Kræftens Bekæmpelses troværdighed. Men det vil ikke vare længe før medieomtalen er glemt. Og Kræftens Bekæmpelses propaganda om forebyggelse vil blive fornyet. Det store kræft forebyggelse cirkus vil køre videre.

På den ene side vil Kræftens Bekæmpelse blive ved med at prædike at hvis man spiser gulerødder og speltmel nok, så vil man 'undgå' kræft. De vil blive ved med at ævle om sundhed.

På den anden side vil Kræftens Bekæmpelse fortsætte sin kampagne med at pisse 'de usunde' ned af ryggen. Kræftens Bekæmpelse kultiverer på denne måde de laveste instinkter i mennesker. Det hele er naturligvis garneret med løfter om at det vil 'forebygge' kræft.

Stimulering af de mørkeste instinkter hos mennesket forhindrer naturligvis ikke kræft.
Men det skæpper godt i den økonomiske kasse. Så det store forebyggelse cirkus vil fortsætte. Det vil omtalen af en enkelt undersøgelse ikke lave om på.

Velvet Glove, Iron Fist: Bad luck and cancer

Back to content | Back to main menu