http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Tobak ifølge

Arkiv 2018 > Arkiv 2017


I påsken har Politiken erklæret et nyt slag i den uendelige krig imod tobakken. Temaet er, at unge under 18 år (som Politiken kalder 'børn) kan købe cigaretter i forretninger.

Det er forbudt at sælge cigaretter (og anden tobak) til personer under 18 år. Forretninger der sælger cigaretter skal forlange at se id-kort hvis de er i tvivl om alder. Det gør mange forretninger ikke. Så derfor kan unge købe cigaretter i forretninger, hvis de er villige til at blæse på loven.

Det har fået Politiken til at fare i blækhuset, med opbakning fra deres hjerteveninder i Kræftens Bekæmpelse.

Realiteter

Unge mennesker begynder i teenagealderen at interessere sig for,.at leve deres eget liv uafhængigt af forældre og myndigheder. Det indebærer en masse aktiviteter. En af disse aktiviteter er at udforske tobak, herunder cigaretter.

Gennem 'skræmmekampagner' fra 'sundhedsmyndigheder' og 'sundhedsorganisationer' bliver cigaretter gjort til genstand for en form for skjult reklame. Det er sundhedsfanatikere der laver denne skjulte reklame.

Det er derfor helt naturligt for unge mennesker at udforske tobak. Den letteste måde for dem at gøre det, er ved at gå ind i almindelige forretninger og prøve at købe cigaretter. Da der ikke er megen kontrol, lader det sig gøre.

Men udgangspunktet for det er, at de unge mennesker er villige til at bryde loven.

Forretninger

Enhver forretnings opgave er, at sælge de varer til kunderne som de efterspørger. Hvis man nægter at sælge en vare som forretningen har, vil kunderne opleve det som uforskammet. Kunderne vil blive fornærmede.

Følgelig vil alle forretninger have en tendens til at sælge alt hvad de kan, uden forhindringer. Det gælder også varer som andre ikke billiger at de sælger.

At forlange id af kunderne for at sælge bestemte varer påfører de ansatte et besvær. Det er reelt en ekstra omkostning, som forretningen ikke har noget incitament til at påføre sig selv.

Dem der står ved kassen, og som i givet fald skulle håndhæve kontrollen, er under et økonomiske pres til at være så effektive som muligt. Så id-kort kontrol af kunder strider imod effektivitet. Naturligvis har de ansatte og forretningen ingen økonomiske interesse i at lege politibetjente. En forretning er ikke en politistation.

Sundhedsfanatikere

Sundhedsfanatikere (herunder Politiken) forstår overhovedet ikke hvad en forretning er. Det eneste der interesserer sundhedsfanatikere er deres egen navlepillende fantasier. Folk må ikke ryge. Tobak skal være forbudt. Andre menneskers 'puha' vaner er noget skidt.

Allerede i dag er der betydelige kunstigt påførte omkostninger ved at ryge og bruge tobak. En pakke cigaretter som det koster 5 kroner at producere og distribuere, koster vel omkring 35 kroner med afgifter. Alligevel ryger mange mennesker cigaretter.

Der er også andre omkostninger. Rygere hænges ud som pariah'er. De forfølges på mange arbejdspladser. De skældes ud i medierne. Når de er døde, hænges de ud som tabere i store sundhedsstatistikker. Ikke engang i døden respekteres rygerne. Det er en grov form for krænkelse af gravfreden at udarbejde sundhedsstatistikker til propagandamæssige og politiske formål. Der er ikke meget forskel på sundhedsstatistikker og ødelæggelse af gravsteder.

Alle disse omkostninger og onder udholder rygerne. Og ikke en eneste af sundhedsfanatikerne har klogskab nok til at indse det idiotiske i deres hellige krig imod tobak.

Det sorte marked

Egentlig burde vi være taknemmelige for at forretninger ikke udfører den kontrol som de er pålagt. Hvis ikke unge mennesker kan købe cigaretter lovligt i forretninger, vil de blot opsøge nogle andre forretningsmænd for at købe cigaretterne der.

De tiltagende forbud påfører mennesker omkostninger. Når de handlende skal tvinges til at udføre kontrol er det en omkostning. Hvis handlende skal tvinges til at betale en 'licens' for at kunne sælge tobak (som Kræftens Bekæmpelse har 'foreslået') påfører det yderligere omkostninger.

For hver yderligere afgift, for hver yderligere kontrol og for hver yderligere regulering, rykker det sorte marked tættere på.

Og når det glitrende slutmål om forbud imod tobak er nået for sundhedsfanatikerne nået, vil det sort marked have fuld kontrol med cigarethandlen. Det skal nok blive sjovt.

Alt det kan man ikke læse om i Politiken.

Forbudscirkus

Men for hvert tiltag imod tobak, vil Politiken komme tættere på den dag hvor de kan berette om cigaretsmugleri og kræve nye 'tiltag' imod rygning. Og således kan Politiken opbygge sin egen fremtidige nyhedsstrøm allerede i dag. I baggrunden vil Kræftens Bekæmpelse give opbakning til hele det sørgelige forbudscirkus. Forbuddene vil medføre yderligere 'tiltag imod rygning' i en lind strøm

Historien om forbud imod tobak har allerede udspillet sig tidligere. Den skal åbenbart gentages.

Politiken :
Det er overraskende let at købe cigaretter

Motivet for Politikens interesse for sagen kan læses her:

De unge rygere har pustet liv i en ellers død politisk kamp

Tobak-jatak.dk

D. 18-4 2017

Back to content | Back to main menu