http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Kapitel 44 : Næh, Aserne er ikke glemt!

Oda har ordet > Kapitel 1 - 13 > Kapitel 33 - 52Næh, Aserne er ikke glemt!

Men det som blev fortalt om dem er fordrejede beretninger der var blevet rettet til af Abelonernes opfattelser, så de blev fremstillet som krigeriske og dominerende. Og hvad betød det at blive husket når det var misvisende historier der blev fortalt. Det gjaldt også for troen på og dyrkelsen af - de gamle guder - Asatroen som det blev kaldt. Som datter af Odin var det nemt for Oda at se hvor dårligt det der blev vist og fortalt lignede Aserne - som de er. Såvel i de gamle sagaer som i det hun havde læst om Asatroen var de blevet blandet sammen med Vikingerne og gjort til eventyrlige skikkelser, der slet ikke lignede dem hun kendte og var fortrolige med. Men hvorfor skulle Abelonerne se anderledes på Aser end de så på meget andet.


Thor dukkede op igen efter et øjeblik, og sagde:

Jeg har altså den vane at jeg kommer igen, og det har Abelonerne også kludret med, de påstår det er min hammer som kommer tilbage når jeg kaster den. De har også gjort mig til voldsmand - kalder mig tordenguden - selvom jeg er ligeså fredelig som alle andre Aser. Jeg slipper ikke min hammer, den er en gave jeg fik af Vølund Smed, en af de første Abeloner der kom hertil - som flygtning, hvorfra han kom aner jeg ikke, men han var ilde tilredt kunne ikke gå, og vi tog os lidt af ham. Gav ham et sted at være og noget at spise, det var derfor han lavede hammeren til mig. Der hvor han kom fra var det en skik at betale når man fik noget. En sær ordning, men sådan er Abelonerne. De har hele tiden haft travlt med at gøre sig kloge på noget de ikke ved, og med at stille krav til hinanden. Hvad mener du for resten om den historie med at Gefion pløjede et stykke af jorden ud i det område som kom til at hedde Sverige og flyttede det ud i havet ?Oda: Jeg har truffet Gefion, og hun ligner ikke den person der bliver brugt i det flotte springvand der blev lavet med "hende" som styrer fire okser, der skulle være hendes forvandlede sønner, men hun har aldrig fået børn. Og Odin bliver vist med en klap for det ene øje og det siges han brugte øjet som betaling for sin visdom. Men jeg ved at han har begge sine øjne og er hverken mere eller mindre vis end andre Aser. Det Abelonerne fortæller om jer er ikke andet end det de fik ud af at lytte til storkenes knebren. Det som blev til den ammestuesnak som de stadig benytter.

Thor: Det er vi helt enige om. De europæiske Abelonernes storhedsvanvid og deres krigeriskhed er årsag til den galskab som dominerer og det er netop det at de vil dominere som er roden til det. Deres misforståelser stikker dybt. Det er angst og forvirring som styrer dem. De har svært ved at se det sammenhæng der er væsentligt, de plukker småbidder ud og puster dem op til lufkasteller, se bare alle deres håbløse organisationer og overdrevne byggerier. Kæmpestore bygninger opført for at imponere, hvad du forlængst har fremhævet.
Oda: Brage - næh - det var vist Balder som sagde, at du vidste mere om tobak end han.
Thor: Det er en plante som de Abeloner det sted Leif og jeg havnede på en sejltur, havde fundet ud af at bruge fordi der er så mange fordele ved den. Det er ikke alle Abeloner som har storhedsvanvid, og dem vi rendte ind i på den tur levede på måder som mindede en hel del om den vi Aser levede på tidligere. De er ikke udødelige som vi er, men havde indset der var noget galt med det europæerne gik så højt op i. De var stukket af, ligesom de første Abeloner som kom til de nordiske egne havde gjort. Men hvorfor og hvordan fortaber sig i tidens tåger. De havde dog fattet planternes betydning.

Oda: Du fremhæver de europæiske Abeloner som om de er noget særligt.
Thor: Du har selv forlængst skrevet at det er fra sydeuropa og det nordlige Afrika det der kaldes europæisk kultur og civilisation kommer fra. Den har bredt sig og dominerer mange steder. Men du læser måske ikke det du selv skriver?

Oda: Jooe, men min fabel er ikke færdig - endnu. Og jeg bruger ikke akademiske metoder, de er for firkantede til mig.
Thor: De akademiske metoder duer heller ikke, de er brygget sammen af fjollede systemer og tal, hentet hos de gamle grækere og blev blandet med romernes brutale ideer. Det har du fremhævet. Vi Aser er drilagtige og poetisk. Når Gefion siger at alt tager 20 minutter er det fordi hun mener Abelonernes tidsbegreber er fjollede. Sådan har vi hver vores måde at være drilske på.
Oda: Jamen, hvad med tobak, er der noget magisk ved at ryge den?
Thor: Måske, da Abelonerne begyndte at ryge tobak virkede det stimulerende på nogle af dem, så de indså der var noget galt med den måde de havde indrettet sig på. Det blev kaldt for oplysningstiden, det virkede naturligvis forskelligt fordi de er forskellige, nogle fik noget godt ud af det, andre noget skidt.
Oda: Det skete længe før jeg blev født, og den periode har jeg ikke taget mig af i fablen, desuden er jeg nok slem til at blande mine egne oplevelser ind i den. Det kan være at det svækker den, det er heller ikke sikkert det lykkes at råbe Abelonerne op med det jeg skiver. Der er mange som har forsøgt før mig uden særlig gode resultater.
Thor: Du kan ikke komme udenom dig selv, se det som en styrke. Og vær tålmodig. Det tager tid at råbe Abelonerne op, men tiden er på din side. Det sørger vi for.

Mere sagde han ikke - og forsvandt!


Back to content | Back to main menu