http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Det sorte marked er vejen til frihed

Arkiv 2013 > Arkiv 2012 > Arkiv 2011

Det sorte marked er vejen til frihed


Alle forsøg i historien på at 'udrydde tobak' er fejlet. Det aktuelle forsøg på at 'udrydde tobak' vil også fejle. Hungeren efter tobak er enorm. Mennesker vil forsætte med at opsøge tobak. Det sorte marked er nøglen til tobakkens sejr over forbud.

I USA er myndighederne begyndt at registrere en stærk stigning i cigaretsmugleri. Det fremgår af en rapport til den amerikanske kongress. Rapporten er fra marts måned 2011:

Illicit Tobacco (smuglertobak)

Rapporten indledes med nogle doktrinære regnestykker om hvor mange mennesker amerikanske myndigheder hævder dør af rygning og passiv rygning. Det er sagen fuldstændigt uvedkommende.Sagens kerne

Cigaretter er meget billige at fremstille. Cigaretter består af tørre tobaksblade og tyndt papir. I Danmark koster en pakke lavpriscigaretter af udmærket kvalitet 3,27 kroner uden afgifter. Det er hele prisen for at fremstille en 20 styks pakke cigaretter og bringe den frem til kunderne. Resten af prisen er afgifter, og har intet med prisen på fremstilling af cigaretter at gøre.

De enorme afgifter skaber et økonomisk incitament til smugleri. Det kan ikke være anderledes. Oven i afgifterne må naturligvis lægges, at rygerne i dag udgør en marginaliseret og udskældt gruppe borgere. Rygerne har ikke noget incitament til, at betale høje statslige afgifter på cigaretter, når de samtidigt må finde sig i, at blive lagt for had. De har tværtimod alle grunde til, at blæse på myndighederne og købe billige smuglercigaretter.

Det er hvad sagen handler om. Intet andet.

Amerikanske tilstande

I USA foregår cigaretsmugleri på mange forskellige måder. De mange delstater har forskellige satser for cigaretafgifter. Det giver grundlag for smugleri i såvel grossistledet som i detailledet på tværs af delstatsgrænser.

En række indianerstammer har desuden nogle reservater (selvstændige områder). I disse reservater har indianerstammerne oprettet butikker hvor man kan købe varer uden afgifter. Tobaksforretninger er populære. Indianerne har intet imod at sælge tobak og cigaretter. Kunderne efterspørger tobak og indianerne sælger det. Det skaber et godt økonomisk fundament for reservaterne.

I enkelte af reservaterne er der cigaretfabrikker. Her fremstilles lavpriscigaretter. Lavpriscigaretterne pakkes i poser med 200 styk (svarende til en karton). De sælges i reservaternes forretninger til en pris af 20 $ (105 kroner).

I delstaten New York koster en pakke cigaretter 10 $ (55 kroner). Man er godt dum hvis man køber cigaretter i New York. Indianerstammerne har områder i New York med forretninger hvor der sælges cigaretter uden afgifter. De har helt sikkert mange kunder!

Endelig smugles der cigaretter ind i USA fra udlandet. De stammer fra andre landes lovlige marked eller fra sortbørsproduktion. Resultatet er det samme – rygerne sparer penge og myndighederne får ingen afgifter. Noget lignende kan ske i Danmark.

Frihedsmaskinen

Det sorte marked er en frihedsmaskine. Den frigør borgerne fra myndighedernes nidkære forbud. Uanset det drejer sig om heroin, arbejde eller cigaretter fungerer det sorte marked som en maskine der sikrer borgernes frihed. For høje afgifter, for mange forbud og for meget regulering er noget der kan sættes en stopper for med det sorte marked. I årtier har hashrygere, heroinbrugere og kokainsniffere brugt det sorte marked til at frigøre sig fra statens tyranniske forbud.

Rygerne i USA (og andre lande) er begyndt at bruge det sorte marked som en frihedsmaskine. Rygerne viser gennem deres handlinger at de vil have tobak. De vil have frihed til at ryge. Rygerne udgør omtrent 20 % af befolkningen i USA. Når så mange mennesker begynder at bruge det sorte marked til at bekæmpe forbud, så vil forbuddene falde. Amerikanerne ved af erfaring fra deres spiritusforbud i 1920'erne, at det sorte marked vil knække forbudsmentaliteten overfor tobak. Rygerne skal nok få deres frihed tilbage.

Det er kun et spørgsmål om tid. Og om at handle på det sorte marked - om at bruge frihedsmaskinen.
Back to content | Back to main menu