http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Virker filteret?

Arkiv 2018 > Arkiv 2017


En ny artikel i Berlingske stiller spørgsmålstegn ved værdien af filteret, og især de såkaldte light cigaretter. Betegnelsen 'light' om en cigaret er i EU forbudt, og har været det i årevis. Så det er lidt svært at se hvilken relevans det skulle have for danske rygere. I øvrigt er Berlingskes artikel fyldt med en masse sludder om rygning og henvisninger til rygestop..Grundlaget for artiklen er, at lungekræft er ved at forandre sig, hvilket tilskrives milde cigaretter.

Adenocarcinom

Kræft er ikke bare kræft. Og lungekræft er ikke bare lungekræft. Der findes et mix af 4 lungekræft typer som er i spil i forbindelse med rygning. En af disse lungekræft typer hedder adenocarcinom.

Denne lungekræft type er overraskende, idet den er mere specifik for ikke rygere end rygere.

Mixet af lungekræft typer er forskellige for rygere og ikke-rygere. I mixet, optræder adenocarcinom hyppigere blandt ikke-rygere end rygere.

Man kan på en måde sige at adenocarcinom er en slags ikke-ryge lungekræft.

Ændring af mixet

Mixet af lungekræft blandt rygere er ved at forandre sig i USA (og sikkert også i Danmark). Adenocarcinom udgør en stigende andel af lungekræft tilfælde blandt rygere. Samtidigt udgør de øvrige lungekræft typer en mindre andel. Dermed begynder rygeres mix af lungekræft at minde om ikke-rygeres lungekræft.

Dette skulle angiveligt være på grund af cigaretfilteret og light cigaretternes 'ventilationshuller'. I EU er disse små huller erstattet af perforering af cigaretpapir, som giver den samme effekt som 'ventilationshuller'.

Den gode nyhed

Det er faktisk en god nyhed at mixet er ved at ændre sig. Det gode er, at filteret og ventilation virker! Der er ingen grund til at ryge stærkere cigaretter end nødvendigt for at blive mæt af tobakken. Det er da en gevinst. Og rygere er ved at få den samme lungekræft profil som ikke-rygere.

De blanke eksperter

Den dårlige nyhed er at eksperterne er helt blanke. Eksperterne aner ikke hvorfor mixet af lungekræft er ved at forandre sig. Det burde 'eksperterne' indrømme. Men det gør de ikke.

De beskylder cigaretfabrikanter for at være skyld i forandringen af lungekræft. Dermed skjuler eksperterne at de ikke aner hvorfor lungekræft er ved at ændre sig. Det er lumpent og uærligt.

Link

Berlingske:
Derfor er de milde »light«-cigaretter mere skadelige for dig

Artiklen i Berlingske er for abonnenter, så det kan være du ikke kan læse den. Men du kan få følgende link, som optræder i artiklen:

Eurekalert:
Doctors urge FDA to tighten regulations on 'filtered' cigarettes

Eurekalert: Rise in lung adenocarcinoma linked to 'light' cigarette use

The James: Rise in Lung Adenocarcinoma Linked to Light Cigarette Use

DR (et ret gammelt link):
Tjære-deklaration på cigaretter snyder


Tobak-jatak.dk

D. 29-5 2017

Back to content | Back to main menu