http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


South Parks satire om antirygning

Arkiv 2016


South Park er navnet på en amerikansk satirisk tegneserie. Den foregår i en opdigtet by ved navn South Park. Hovedpersonerne er fire drenge der går i fjerde klasse. Drengene er Stan, Kyle, Cartman og Kenny. Der er mange andre figurer i serien, men de fire drenge går igen.

Serien har kørt siden 1997. Det er en satirisk serie der gør grin med amerikansk politiske, sociale og kulturelle fænomener. Serien er ret skamløs, specielt efter amerikansk målestok. De fire drenge bander og svovler, der optræde katastrofer og død. Der gøres grin med mediestjerner og politikere. De optræder direkte som karikerede figurer. Selv Iraks forhenværende diktator Saddam Hussein har figureret i tegneserien.Butt Out

South Park episoden der handler om antirygning er årgang7, episode 13. Den er fra december 2003, og hedder Butt Out. I løbet af 21 minutter når episoden at redegøre for hovedtemaet i antirygning (som er et amerikansk fænomen) flettet ind i seriens skøre handlingsunivers.

Episoden gør grin med en af antirygernes daværende amerikanske stjerner – en film instruktør ved navn Rob Reiner. Seriens skabere giver tydeligvis ikke meget for Rob Reiners aktivisme og antirygernes videnskab. De tror overhovedet ikke på at 'passiv rygning' er helbredsskadeligt, men er indforstået med at rygning kan være helbredsskadeligt.

Rob Reiners meritter er beskrevet på Wikipedia under navnet
Rob Reiner. I forbindelse med Rob Reiners politisk 'aktivisme' blev han udsat for kritik. I den forbindelse trak Rob Reiner sig fra politisk 'aktivisme' i år 2006. Andre mennesker overtog naturligvis bare hans rolle som 'aktivist'. Så kunne 'aktivismen' fortsætte.

Se episoden her:
South Park årgang 7, episode 13: 'Butt Out'

Reklamerne må du bære over med.

Andre emner

Politisk satire kræver en dyb indsigt i tidens emner. Satirikerne må kende deres emner godt for at lave en troværdig satire. Der er overhovedet ingen tvivl om at folkene bag South Park serien har en dyb forståelse af amerikanske politiske, sociale og kulturelle fænomener.

Eftersom dansk politik og kultur er nært forbundet med amerikansk kultur, er South Park serien en god kilde til danske selvforståelse. Der er meget at blive klog på, hvis man orker at gennemse seriens afsnit.

En Julehilsen

Lad os slutte i det muntre hjørne. Vi vil aktivere
Godwins lov. Vi vil nævne Adolf Hitler. Han optræder også i South Park serien. I december 1999 handlede South Park afsnittet om julen. Adolf Hitler optræder i afsnittet. Temaet tog udgangspunkt i en figur kaldet ”Mr. Hankey the Christmas Pooh”, med andre ord 'Julebæen'. Den tager vi lige her, i anledning af advent:


South Park årgang 3, episode 15: 'Mr. Hankey's Christmas Classics'.


Tobak-jatak.dk

Den 27-11 2016
Back to content | Back to main menu