http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Kapitel 50 : Abelonernes mishandlinger

Oda har ordet > Kapitel 1 - 13 > Kapitel 33 - 52
Abelonernes mishandlinger

Freya er den af Aserne som har taget sig mest af den betydning der lå i, at nogle Abeloner holdt katte som kæledyr og betragtede dem som små, søde misser uden særlig betydning. De to katte som fulgte hende alle vegne er lige så gamle som hun. De er ikke kæledyr, men hendes forbundsfæller og de har gensidig respekt for hinanden. Hun er trist over Abelonernes misbrug af dyr, katte er langt fra den eneste art de behandler respektløst. Det står meget værre til med de arter som de foretrækker at æde, som okser, grise, høns, ænder, gæs - plus dem de har tæmmet til trækdyr, brugt til forsøgsdyr og hvad de ellers har fundet på - til gavn for sig selv. Det morer hende at de benyttede kattens kælenavn - mis - som forstavelse i de ord som har en negativ betydning, uden de fatter at de dermed afslører deres egen mangel på sans for sprognuancer, og hun overser ikke at de navne de har givet andre arter bliver brugt som skældsord.

Der er forskel på hvad de forskellige Aser går mest op i.

Både Aserne, ravnene og Oda ved at Abelonerne ikke har forandret sig ret meget i den periode de har været på kloden. Fra de plukkede det meste af pelsen af har de pakket alt ind og gjort emballagen vigtigere end indholdet som Idun understregede da hun fortalte om sin opfattelse af de dogmer Abelonerne lod sig styre af. Thor gjorde meget ud af at fremhæve tobakkens velsignelser og at europæernes misforståelser stak dybt i deres historie. Gefion var optaget af den misvisende måde Aserne var blevet opfattet af Abelonerne. For Balder var det hvad Abelonerne dokumenterede uden de tog højde for det misforhold der var i fortolkningerne og anså det for ammestuesnak. Odin lagde vægt på de forskellige religioner som havde ført til magtmisbrug, den hakkeorden og det værdisystem han foragtede. Frigg overdrev da hun sagde at de fik Gurre, hun vidste at det kun var som et fristed, hvor de blev betragtet som hædersgæster og det sted hvor Brage fik Asernes poesi, humor og visdom til at rime.
Men de tager sig alle af, meningsløsheden i organisationernes sundhedshysteri. Aserne ser skræmmekampagnerne og forbud som komplet latterlige. Til forveksling lignede sundhedspropagandaen - de religiøses moralske dogmer - som de brugte til at undertrykke
Abelonerne med, er ligeså langt ude som deres humanistiske ide. Aserne ved at Abelonerne er nemme ofre for propaganda, det viser hele deres historie.


Ravnene har gjort meget for at håne betydningen af
Abelonernes systematiske optælling - af alt, og understregede at tiden efter de anden verdenskrig og oprettelsen af de forskellige organisationer havde gjort Abelonernes vilkår til en håbløs affære som forvirrede flertallet og skabte endnu mere splid imellem dem end tidligere, sagde at organisationerne havde udbygget det propagandaapparat som havde bragt nazisterne til magten med mobiltelefoner og computere, og dermed fået flere muligheder for både at skræmme, kontrollere og skabe hykleriske illusioner om noget de kaldte velfærd - der skulle give alle gode og trygge livsbetingelser, men det var pålagt så mange regler at det meste druknede i dem.


Og tilføjede at Abelonerne troede de i tidens løb er blevet meget kloge og "beviser" deres påstande med statistikker, men var ikke i stand til at gennemskue at det var en oplagt chance de som sad på magten kunne manipulere med som det passede dem, så de kunne bevare de fordele der var ved at besidde magt over andre. De havde ofte gjort Oda opmærksom på hvor stor betydning der var i det ragelse som var blevet frembragt i kølvandet på den periode som blev kaldt oplysningstiden. Det var ikke småting der var tale om. De vrængede ad fabrikker, transport midler og gigantiske byer; kaldte det for hærværk imod kloden og alt levende, og Abelonerne for skadedyr som handlede komplet meningsløst, uden at tage sig af hvem og hvad deres kunstige skrammel ødelagde. Og har overset at klodens resurser er begrænsede.
Desuden hader ravnene elektrisk lys, siger det er vold imod nattens naturlige mørke - som er nødvendig for en rolig søvn - en hviletid for både krop og sind, med mulighed for at samle nye kræfter og reparere det slid som dagens gøremål havde afstedkommet. De opfatter mørket som lunt og blødt og ser lyset som skarpt og koldt.


De oplyste byer og motorveje med skarpe lysskilte som skar sig igennem landskaber
var i deres opfattelse hærværk på døgnets rytme, og anledning til den overdrevne forvirring
som gjorde Abeloner til rastløse og urolige tåber, som frygtede hinanden


Back to content | Back to main menu