http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Hvor længe kan man tabe en krig?

Arkiv 2016


Tobak står til at blive forbudt indenfor en overskuelig fremtid. Måske vil det være forbudt om 10 år, måske om 20. Ingen kan vide det præcist. Men det må være noget i den stil.

Hvordan går det så lige med andre varer som er forbudt? Et oplagt eksempel at se på er hash (også kendt som cannabis, pot, skunk, hamp). Det kan fortælle noget om hvad der vil ske hvis tobak bliver forbudt.

Hashforbuddet

Formelt set blev hash forbudt i Danmark i 1969. Det står ikke helt klart hvilke politiske strømninger der lå bag det. Men mon ikke den egenrådige amerikanske president Richard Nixons ’krig imod narko’ havde noget med sagen at gøre?

Ingen forbrydelse

Reelt er forbrug af hash ikke nogen ægte forbrydelse. Der er intet offer og ingen gerningsmand (medmindre både offer og gerningsmand er en og samme person). Det giver derfor ingen mening at betragte forbrug af hash som en forbrydelse.

Forbud imod hash må så være en forbrydelse som statsmagten begår imod individet - i den gode hensigts navn. Hash er noget puha - så det skal være forbudt. At man så glemmer at forbuddet er en statslig forbrydelse imod individet, betyder mindre.

En krig uden ende

Forbuddet imod hash er en krig uden ende. Om der kommer noget godt ud af det, er spekulativt. Men der kommer i hvert fald mange onder ud af det.

Det største onde er, at handlen med hash er faldet i hænderne på nogle grove mennesketyper. Det er klart at handlen må ende hos mennesker som er i stand til at forsvare den imod statsmagtens overgreb. Det er så nogle meget grove mennesker der kan forsvare handlen.

Dernæst er det et meget stort onde at statsmagten, i form af politiet, bruger enorme ressourcer på at forfølge forbrydere der ingen ofre har. Disse ressourcer kunne have været sparet, eller brugt på noget mere opbyggeligt end at jage hashrygere.

I 47 år har myndighederne i Danmark ført en krig, som myndighederne har tabt. Der er overhovedet ingen udsigt til at krigen imod hash kan vindes. Krigen imod hash er tabt for længe siden.Hvornår lukker man en tabt krig?

Der er tilsyneladende ingen grænse for hvor længe man kan føre krig. Ikke en gang nederlag kan forhindre krig.

Det spiller i denne sammenhæng overhovedet ingen rolle hvad ’et flertal af politikere’ mener. Det er revnende ligegyldigt at ’politikerne’ ikke vil ’gå med til’ at legalisere hash. Det er også lige meget hvad et ’flertal af befolkningnen’ mener. Det er ligegyldigt om ’et flertal’ mener at hash skal være forbudt. At gøre forbud til genstand for meningsanalyse er principløst.

I Danmark har krigen imod hash varet 47 år. I 47 år har man tabt krigen. Hvor længe synes man egentlig man kan forsætte med at tabe en krig? Hvad med at få krigen lukket? Det skulle jo nødigt gå hen og blive en vane at tabe krige i det uendelige…..

Eller skal forbud imod tobak være endnu en krig i rækken af krige der kun kan tabes?

Berlingske : Hashen er allerede tilbageBack to content | Back to main menu