http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Jabadabadooh

Arkiv 2013 > Arkiv 2012 > Arkiv 2011

JabadabadoohEfter lang tids forberedelse er vi kommet i luften med Tobak-Ja Tak. I disse tider virker det nærmest som halsløs gerning, at agitere for tobak. Men nogen skal jo gøre det. Og det lod er faldet på vores skuldre.

Den nuværende krig imod rygerne har varet i omtrent 60 år. Krigen startede omkring 1950, da efterkrigstidens første statistiske undersøgelser om rygningens påståede skadelighed blev udarbejdet. I de 60 år der er gået siden, er de samme statistiske julelege blevet gentaget i en uendelighed. Nye statistiske kneb er kommet til. I dag går der ikke en dag uden, at alt fra fodvorter til skæggede damer skyldes rygning. Eller passiv rygning. Eller slet ingen rygning.

Det er naturligvis blot krigsretorik. Der er ingen debat om rygning. Der er kun den endeløse trommeild, som regner ned med beretninger om alle rygningens ondskaber.

Rygerne er i krig. De er underlagt en angrebskrig, som driver rygerne dybere og dybere ned i deres skyttegrave. Alle forventes at deltage i angrebet på rygerne. Sågår rygeren forventes at deltage i angrebet på sig selv! Hele denne krig føres med et løfte om det evige, sunde liv i det tusindårige, blomsterduftende paradis. Har vi hørt den slags løfter før?

Det er ikke første gang rygning er under angreb. I de 500 år der er gået siden tobakken kom til Europa og bredte sig til resten af verden, er der jævnligt dukket et rygehysteri op. Der har historisk set været indført mange rygeforbud, nogle gange med trussel om dødsstraf. Men lige meget hjalp det. Folk røg videre. Og det vil de også gøre denne gang.

På et eller andet tidspunkt kan de tobaksforskrækkede ikke fortælle flere løgnehistorier om rygning. Folk bliver trætte af løgnene. Hysteriet lægger sig. En ny generation af rygere kan se frem til at leve i fredsommelighed, indtil tobaksforskrækkelsen igen blusser op. Det går i cirkler.

Rygning er en af frihedens kendetegn. I tider med frihed må man ryge som det passer en. I tider med undertrykkelse må man ikke. Hvor der er frihed er der rygning. Sådan har det altid været. Sådan vil det altid være.

Vores sag er tobakkens sag. Men vores sag er også frihedens sag. Det er ikke kun rygning de højere magter vil undertrykke. De højere magter har været i gang med at undertrykke narkotika i snart 100 år. Nu vil de også undertrykke kalorierne, procenterne og dovenskaben. Det er de højere magters krig imod de små menneskers frihed.

Denne krig kommer tobak til at vinde. Men der skal vindes mange kampe og ydes mange ofre før tobakken får sin sejr. Vi er klar til næste omgang.Tobak-jatak


Back to content | Back to main menu