http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Ja tak til smuglertobak

Arkiv 2013


Chikane af tobaksbrugere kender ingen grænser. Obligatorisk graffiti på cigaretpakker i form af 'advarsler', rygeforbud alle mulige steder, forbud imod portionspakket snus, forbud imod nikotin i væske til e-cigaretter og forbud imod 10 styks cigaretpakker er blot nogle af de helt urimelige former for chikane som brugere af tobak udsættes for. Antallet af nidkære forbud har for længst nået et niveau hvor en modreaktion fra tobaksbrugerne er retfærdiggjort.

Den mest oplagte reaktion fra tobaksbrugere er at gribe til smugleri. Der er to formål med smugleri. Det første er at omgå de helt urimelige afgifter på tobaksprodukter. Det andet er at overvinde forbud imod bestemte former for tobaksvarer.

Det sorte marked

Det giver mest mening at handle på det sorte marked for cigaretters vedkommende. Afgifterne på cigaretter er så høje (prøv vores
prisberegner), at sortbørshandel er helt oplagt. Smuglere kan tjene pænt på, at smugle cigaretter ind i landet. En rimelig forventning er, at man kan købe smuglercigaretter til lige omkring halvdelen af den 'lovlige' pris.

Det er naturligvis ikke helt nemt, at finde nogen der handler med smuglercigaretter. Men det skulle kunne lade sig gøre at etablere en kontakt på en oplagt måde. Der findes mennesker der handler med forbudte 'ting'. Det er såkaldte 'narkohandlere'. Med held kan man få øje på dem i de kvarterer hvor den forbudte handel foregår. Hvis man henvender sig til en af forhandlerne, kan man forsigtigt spørge til, om de kender nogen der handler med cigaretter. Det skulle nok være muligt at etablere en kontakt på denne måde.

I øvrigt er det muligt, at man gennem sit personlige netværk kender nogen der handler med smuglercigaretter. Så kan man jo bruge den mulighed.

Man må forvente at købe smuglercigaretter kartonvis. Så når man har etableret en kontakt, kan man foreslå at købe en enkelt karton. Det gælder om at føle sig frem. Lidt forsigtighed er på sin plads. Senere kan man måske købe lidt flere kartoner af gangen. Men start med en enkelt. Og lad være med, at købe for mange hvis myndighederne skulle finde på at blande sig. Bliver man opdaget af myndighederne må man endelig spille dum. Og så er det nok så rart ikke at have for mange kartoner cigaretter på sig.

Grænsehandel

Der er visse muligheder for at spare penge ved grænsehandel med tobak. Og grænsehandel kan også bruges til at omgå forbud imod visse former for tobak.

At købe cigaretter i Tyskland giver ikke nogen stor besparelse. Men da afgifterne på rulletobak og cigaretpapir er betydeligt lavere i Tyskland end i Danmark, kan det sagtens betale sig at købe stort ind i Tyskland. Der er naturligvis en øvre grænse for hvor meget man må tage over grænsen, på trods af EU's påståede åbne marked. Men risikoen for at blive opdaget er meget ringe. Og under alle omstændigheder er det til eget forbrug. Hvis man ikke overdriver indkøbene, så går det nok.

Hvis man vil købe cigaretter på tværs af landegrænser, må man til Polen eller et af de andre østeuropæiske lande for at finde priser der er lave. Men man må være opmærksom på, at myndighederne er på vagt ved landegrænserne. Hvis man handler cigaretter i de østeuropæiske lande, skal man være forsigtig.

Er man på jagt efter portionspakket snus, som er forbudt i alle EU lande undtagen Sverige, så må man gribe til grænsehandel. Man tager til Sverige. Hvis man bor i det østlige Sjælland, eller i nordjylland, skulle det være en overkommelig opgave, at tage på snus indkøb i Sverige. Myndighederne er ret ligeglade med portionspakket snus, men man skal naturligvis ikke overdrive sine indkøb.

Når man som dansker handler snus i det sydlige Sverige, har de handlende en forventning om at man skal have en hel 'rulle' snus. Det vil sige 10 dåser i sampak. Det er naturligvis fordi mange danskere handler snus i det sydlige Sverige. Og danskerne køber godt ind, mindst 10 dåser snus ad gangen.

Hvis man ikke har prøvet portionspakket snus før og vil eksperimentere sig frem, er det bedste, at købe 5-6 dåser snus af forskellig fabrikat, smag og størrelse. Så kan man tage dåserne med hjem og afprøve hvilken man bedst kan lide.

Ved man allerede hvad man vil have, er det bare om at købe de 10 eller 20 dåser man skal bruge, indtil man igen tager på indkøb i Sverige. Da snus er en ferskvare, lægger man snusen i fryseren og tager en dåse ad gangen. Så kan snusen holde sig meget længe. Hvis man ikke fryser snusen ned, er det vigtigt at den kommer i køleskab og at datoen for holdbarhed ikke overskrides.

I Sverige er snus ikke specielt billig. Så man køber kun snus i Sverige hvis det er for at få fat i den portionspakkede snus. Der er ingen penge at spare på snusen. Løs snus kan man (endnu) købe i Danmark og den er billigere end i Sverige.

Internethandel

Handel med tobak på internettet er en gråzone. Det er svært for myndighederne at trække meget klare grænser for handel på nettet. I princippet gælder på tobaksområdet de samme begrænsninger som ved grænsehandel. Men myndighedernes mulighed for at udøve kontrol er begrænsede på nettet. Hvis man er forsigtig, skulle det være muligt at gøre en god handel på internettet.

Den mest oplagte vare at købe på nettet er nikotinholdig væske til e-cigaretter. Nikotinholdig væske er forbudt i Danmark. En hurtig søgning skulle gerne give en del mulige internetforretninger der handler med nikotinholdig væske. Naturligvis skal man være på vagt overfor hvad det er for et firma man køber af.

Myndighederne vil have svært ved at kontrollere hvad der bliver sendt med pakkepost. Nikotinvæske til e-cigaretter fylder ikke ret meget. Så befordring med pakkepost bør ikke indebære store risici.

Der er også gode muligheder for at købe den forbudte portionspakkede snus på internettet. Dog er der visse fabrikanter der har lukket for leverancer til forhandlere på internettet. Det er specielt det svenske SwedishMatch, som ikke leverer til internetforhandlere. Det ser ud til at være et forsøg på at tækkes det forbudsivrige EU.

Den snus man køber på nettet bliver fremsendt med pakkepost. Myndighederne kan finde på at kontrollere pakkepost, så det gælder om at være forsigtig med indkøbene.

De tårnhøje afgifter på cigaretter skaber et incitament til købe cigaretter uden afgifter eller med lavere afgifter. Det er der forhandlere på internettet der benytter sig af. Da cigaretter er højt afgiftsbelagte, er myndighederne ret opmærksomme på pakkepost leverancer af cigaretter. Men så længe man køber indenfor EU grænserne, er risikoen for at blive kontrolleret beskeden.

Uanset om man køber cigaretter på det sorte marked eller gennem internetforhandlere skal man være opmærksom på såkaldte kopicigaretter. Det er cigaretter der er fremstillet til det sorte marked af kopiproducenter. Der behøver ikke at være noget galt med cigaretterne, men hvis man vil have den ægte vare, skal man kigge sig godt om.

Aftaler med forhandlere i udlandet

Har man mulighed for, at lave en aftale med en forhandler i et land med lavere afgifter på cigaretter end i Danmark, er det også en oplagt mulighed. Noget tilsvarende gør sig gældende for de forbudte nikotinvæsker til e-cigaretter.

Kontakt til en sådan forhandler kan foregå mens man er på ferie i udlandet. Kunsten er naturligvis, at finde ud af hvilke forhandlere der er villige til at lave den type aftaler. Har man familie eller venner i udlandet behøver man ikke at indblande en forhandler.

Det er vigtigt af aftale detaljerne omkring betaling og forsendelse. Myndighederne er naturligvis meget opmærksomme på cigaretter, da disse er højt afgiftsbelagte. Men hvis man handler indenfor EU grænserne, er risikoen for at blive opdaget næppe særlig stor.

Civil ulydighed

Vi lever i en totalitær tid. Der er i Danmark 65.000 love og regulativer. 65.000 love er et fantastisk højt tal. Det tal siger noget om hvor totalitær statsmagten er blevet. Dette problem findes også i andre lande.

I 1970 var der i Danmark omkring 5.000 love. Det var i sig selv et højt tal. Allerede i 1970 var Danmark derfor et ret totalitært land. Men der herskede ikke kaos og uorden selv om der 'kun' var 5.000 love.

Så hvis noget, kan man sige at der er mindst 60.000 love som uden problemer kan fjernes. Og rygeloven er bestemt en af de love der kan fjernes.

Med det store antal love, er det nemt at bryde loven. Det er nærmest uundgåeligt at bryde loven, eftersom ingen mennesker kender de 65.000 love. Hver dag bryder hver eneste dansker loven mange gange om dagen uden at tænke over det.

Svaret på denne ekstreme totalitarisme er naturligvis, at bryde loven bevidst. For tobaksbrugeres vedkommende er rygeloven helt oplagt at bryde. Og hvorfor ikke bryde rygeforbud i almindelighed? De fleste rygeforbud er jo inspireret af rygeloven, og dermed er de en del af det totalitære system vi er fanget i.

De ekstreme afgifter på cigaretter og tobak er et andet tegn på totalitarisme. De høje afgifter er et forsøg på at skabe en slags delvis forbud. De høje afgifter skaber et incitament til smugleri. Det samme kan man sige om forbud. Hvorfor så ikke benytte sig af lejligheden til både at spare nogle penge og at vise foragt for et totalitært system?

Back to content | Back to main menu