http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Den daglige papir tiger

Arkiv 2013 > Arkiv 2012 > Arkiv 2011


Mennesker er dyr. Vi lever ikke i den natur som vi er et produkt af. Vi har mange instinkter og reaktionsmønstre som stammer fra naturen. I en tid hvor vi er omgivet af maskiner og teknologi er vi tilbøjelig til at glemme det. Dem der laver propaganda har ikke glemt det. De udnytter de instinkter som vi ikke selv er opmærksomme på.

Hver dag er medierne fulde af historier. Hver eneste historie er en impuls. Den taler til vores sjæl, herunder vores dyriske instinkter. Det mest basale instinkt er frygt. Hvis en historie aktiverer frygt, så har den en særlig status for os. Frygt har en særlig betydning for os. Hvis en historie aktiverer frygt, kan den være en iscenesat impuls. Så optræder truslen kun i vores fantasi. Den slags iscenesatte trusler kalder man for papirtigre. Nyhederne er fulde af papirtigre. Vi får dem serveret hver eneste dag.

Princippet om papirtigeren

Hvordan kan man demonstrere princippet om papirtigeren? Det kan man gøre ved at se på et praktisk eksempel. Det praktiske eksempel er en leopard dukke, der stammer fra et eksperiment med en flok chimpanser. Leopard dukken fungerer på samme måde som en papirtiger.

En række forskere fra Holland bruger leopard dukken til at se hvordan chimpanser reagerer på en fare de kender. De hollandske forskere er taget til Afrika for at udføre eksperimentet. De har fundet en flok chimpanser de vil bruge til eksperimentet. Forskerne planlægger at overraske chimpanse flokken med leopard dukken. De bygger et skjul til leopard dukken. Når chimpanserne ankommer til stedet, brugerne forskerne noget mekanik til at skubbe leopard dukken ud af sit skjult. Så kan chimpanserne opdage den. Forskerne vil se hvordan chimpanserne reagerer. Den er relevant for mennesker, for chimpanser er genetisk set 99 % identiske med mennesker.

Et klip fra en gammel dokumentarfilm fortæller historien. Klippet findes på både liveleak og youtube. Det skal være usagt om ophavsretten er overholdt.

Liveleak: Wild chimp attack experiment

youTube: Wild chimp attack experiment

Det man ser er, at når leopard dukken kommer frem fra sit skjul, reagerer chimpanserne med vrede og aggression. De tror det er en rigtig leopard. Chimpanserne giver sig til at hyle og skrige. De forsøger at skræmme leopard dukken. Til sidst angriber de leopard dukken. Hovedet falder af leopard dukken, og chimpanserne finder ud af at den ikke længere er farlig.

Sådan reagerer mennesker også. Når mennesker bliver opmærksomme på noget de opfatter som farligt, reagerer de med vrede og aggression. Frygt er et dybt instinkt som kan vækkes på et øjeblik. Det sker helt automatisk.

Mennesker kan finde på at opføre sig overfor andre mennesker, på samme måde som de hollandske forskere opfører sig overfor chimpanserne. Forskellige politiske bevægelser og myndigheder opbygger skræmmebilleder som de forsøger, at skræmme andre mennesker med. De gør det for, at opnå bestemte politiske mål eller for at få mennesker til, at opføre sig på en bestemt måde. Hver eneste dag bliver vi udsat for impulser der skal vække vores frygt instinkt. På den måde bliver vi dagligt manipuleret. Det sker med papirtigre.

Dagens papir tiger

Passiv rygning er en af de papirtigre der systematisk bruges til, at skabe frygt og aggression. Det er meningen, at befolkningen skal reagere overfor rygere, på samme måde som chimpanserne reagerer overfor leopard dukken i det hollandske eksperiment. Beklageligvis må man sige, at den slags teknikker har en virkning. Men passiv rygning er langt fra den eneste papir tiger vi bliver udsat for.

Hos tobak-jatak elsker vi at finde papirtigre i medierne. For nylig fandt vi denne her:

Salt mad ødelægger kroppen på 30 min

Dit liv tilhører dig. Hvis du kender nogle af dine instinkter, kan du vogte dig for papirtigre. Det er specielt dit frygt instinkt du skal være på vagt overfor. På den måde kan du bedre være herre over dit eget liv og dine egne holdninger. Dit liv er for godt til, at andre skal have lov til at overtage det ved, at bruge papirtigre.

Back to content | Back to main menu