http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Jernbanecafeens ejer dolker sine kunder i ryggen

Arkiv 2018


En af de københavnske værtshuse hedder ’Jernbanecafeen’. Stedets ejer, Agnete Bjørlig, har besluttet sig for at benytte den såkaldte ’coronakrise’ til at renovere baren i Jernbanecafeen. Og når coronakrisen driver over, skal Jernbanecafeen være ’røgfri’.

Berlingske den 14. maj 2020: Ikonisk Rygerværtshus dropper smøgerne.Jernbanecafeens økonomiske funktion

I de 13 år der er gået siden rygeforbuddet blev indført, har Jernbanecafeens økonomiske funktion været at betjene de rygere der vil på værtshus. Ejeren er naturligvis i sin gode ret til at disponere over sin virksomhed. Men hvis der indføres rygeforbud i Jernbanecafeen, vil virksomheden skulle finde nye kunder.

Corona

Agnete Bjørlig angiver som en af begrundelserne for Jernbanecafeens rygeforbud, at Corona virussen har skabt så meget fokus på ’sundhed’, at tiden er inde til at indføre rygeforbuddet.

Det er en lidt underlig begrundelse, eftersom den eneste dokumenterede beskyttelse imod corona virus er netop rygning!

Rygning beskytter imod corona virus

Der er flere indsamlede statistiske undersøgelser der dokumenterer at rygere er betydeligt beskyttet imod corona virsussen.

BT, den 23. april 2020: Forskere overraskede: Rygere bedst rustet mod corona

Check tallene!

Las os kigge på tallene fra BT’s artikel. Der er to tal der er interessante. De stammer fra Frankrig.

5 % af corona syge er rygere

25 % af befolkningen er rygere.

Et hurtig beregning af den Relative Risiko (RR - et nøgletal man bruger i epidemiologi) fortæller hvor effektiv beskyttelsen er:

RR = (25 % divideret med 5 %) = 5

Det er en
ret effektiv beskyttelse, og den er helt bestemt ægte.

Agnete Bjørlig som forræder

Ejeren af Jernbanecafeen har i anledning af sit rygeforbud skrevet et brev til ’statsministeren’ som kræver rygeforbud på alle de små værtshuse. Som en grund nævner Agnete Bjørlig følgende:

"Der burde komme et direktiv om, at der ikke må ryges indenfor, så der er ens konkurrencevilkår for alle."

Det ser ud som om Agnete Bjørlig frygter at hendes rygende stamkunder finder andre steder at gå hen. Så vil et rygeforbud beskytte hende mod konkurrenter der vil have rygende kunder.

Hvis man følger denne logik til sin yderste konsekvens, vil man gå i gang med at forbyde forskellige varer, for at skabe ’ens konkurrencevilkår’. Man vil ende med at der kun er 1 vare alle virksomheder må producere, for så er der ens konkurrencevilkår for alle!

At indrette sin cafe som Agnete Bjørlig ønsker, er fint nok. Men at dolke hendes kunder, rygerne og hendes konkurrenter i ryggen med et brev, er helt utilstedeligt. Det er forræderi, og det burde Agnete Bjørlig ikke have gjort.

Jeg har selv været på Jernbanecafeen et par gange. Jeg går yderst sjældent på værtshus. Og efter den udmelding, sætter jeg ikke igen mine ben i Jernbanecafeen.

Tobak-jatak.dk d. 19 - 5 2020

Back to content | Back to main menu