http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Kong Kokain

Arkiv 2013 > Arkiv 2012

Vi lever i dag i en af de mest omfattende forbudsperioder i menneskets historie. Der har aldrig været så mange forbud, reguleringer og påbud som i dag. Tobak står til at blive forbudt. Selvom sundhedsapostle og politikere retorisk benægter at målet er at forbyde tobak, så er det helt givet at vi nærmer os et egentlig forbud imod tobak. Dermed vil tobak komme på listen over en lang række nydelsesmidler, som allerede er forbudt.
Forbud imod nydelsesmidler, medfører en lang række onder. Forbuddets onder er altid meget værre end nydelsesmidlerne i sig selv. Vi skal se på en af de nydelsesmidler der er forbudt, og hvilke konsekvenser der har. Det handler om kokain, et forbudt nydelsesmiddel. Vi gør det for at illustrere hvad et eventuelt forbud imod tobak vil føre med sig.
Bag ethvert forbud imod nydelsesmidler, ligger en antihuman tankegang. Det siges at de mennesker der tager nydelsesmidlerne, 'skader' sig selv. De 'ved ikke hvad de gør'. De kan kun blive 'frie' hvis man forbyder dem at tage nydelsesmidlerne. Denne farlige logik ligger bag alle forbud, uanset det drejer sig om opium, kokain, kaffe, tobak eller alkohol..
De mennesker der vil have nydelsesmidlerne lader sig ikke gå på af forbud. De vil have deres nydelsesmiddel, uanset det er opium, kokain, kaffe, tobak eller alkohol. De tilsidesætter opnåelse af andre mål, for at opnå det mål at forbruge deres foretrukne nydelsesmiddel. Derfor er alle forbud imod nydelsesmidler dømt til fiasko. Et forbud imod nydelsesmidler er en form for krig. En krig der kan føres, men aldrig vindes. I sidste ende vinder menneskers trang til at opnå deres mål. Forbud står for fald.

Kokain

Kokain er et ekstrakt af den sydamerikanske koka plante. Sydamerikanske indianere har i årtusinder tygget kokablade. Kokabladene virker opkvikkende. En endnu stærkere effekt kan opnås ved at bruge ren kokain. Den rene kokain sniffes gennem næsen. Den rene kokain har den fordel at den er meget koncentreret, og derfor egnet til at smugle. Dermed kan man overkomme forbuddet på den letteste måde. Produktion og smugling af kokain er en meget stor, ulovlig industri. Mægtige syndikater og karteller står bag kokain industrien. De stærkeste producenter findes i Sydamerika, nærmere betegnet Columbia. Det er herfra en af de største smuglere gennem tiderne stammer. Denne kokainsmugler var endnu mægtigere end de berømte amerikanske spiritussmuglere. Man hører ikke så meget om ham i dag, men han var meget berømt og berygtet, indtil sin død i 1993.

Pablo

Den kendte og berygtede smugler var Pablo Escobar. Han var columbiansk kokainproducent og smugler. Han blev født i 1949, og opvoksede i en forstad til den columbianske by Medellin. Han fik tidligt en kriminel løbebane. Efterhånden udviklede han interesse for smugling og produktion af kokain. Han var aktiv i kokainbranchen fra slutningen af 1960'erne til sin død i 1993. I næsten 20 år var han reelt Columbias mægtigste mand. Han organiserede kokain produktion og handel i en meget stor skala. Det var nærmest et industrieventyr.
Pablo Escobar brugte en kombination af bestikkelse og vold til at bane vejen for sig. Specielt i sit hjemland Columbia brugte han denne metode. Han plejede sit image overfor den columbianske befolkning med store støtteprogrammer til de fattige. Han sørgede for uddeling af mad, byggede hospitaler og boliger til de fattige. Han lavede endda en PR film om sig selv. Han nød opbakning i store dele af den columbianske befolkning. Handlen med kokain var med til at styrke den columbianske økonomi. Kokainen blev primært solgt i USA.
I 1980'erne opnåede Pablo Escobar at blive valgt til det columbianske parlament. Men der blev sat en stopper for hans politiske karriere. Det columbianske politiske system ville ikke acceptere Pablo Escobar. Men Pablo Escobar lod sig ikke anfægte af det. Han indså at han kunne opnå større indflydelse udenfor parlamentet end indenfor. Han fortsatte med at bruge en kombination af bestikkelse, vold og trusler om vold for at opnå sine politiske mål.
Han gik imidlertid for vidt i sin anvendelse af vold i Columbia i slutningen af 1980'erne. Han blev for farlig for Columbia. Amerikanske myndigheder fik adgang til, at samarbejde med columbianske myndigheder. Pablo Escobar fik også fjender blandt columbianske kokainsmuglere. Han var blevet for ekstrem, selv for kokainsmuglerne. En alliance af amerikanske og columbianske myndigheder, samt en gruppering af kokainsmuglere fik i samarbejde trængt Pablo Escobar op i en krog. I december 1993 blev han likvideret af columbianske specialstyrker. Dermed sluttede en epoke i kokainsmugleriets historie.
Likvideringen af Pablo Escobar gjorde på ingen måde en ende på kokainsmugleriet. Kokainsmugleriet fortsætter i dag. Smugleriet har bredt sig fra Columbia til Mexico. I de seneste år er over 40.000 mennesker blevet myrdet i Mexico i kølvandet på kokainsmugleri. Nutidens kokainsmuglere bruger nogle af de samme metoder som Pablo Escobar grundlagde. Kokainsmuglere har udviklet nye metoder til at overkomme forbuddet på. Trangen til at forbruge kokain er uforandret. Det kan forbud ikke lave om på.

Den usynlige faktor

Jævnligt fortæller nyhedsmedierne om kokainsmugling og smugling af andre forbudte nydelsesmidler (narko). Der laves og udsendes såkaldte dokumentarprogrammer om emnet. Alle disse udsendelser har det til fælles, at de kun fortæller en del af historien. Bestemte aspekter af smugling og forbrug af narko fremhæves. Andre aspekter belyses overhovedet ikke. Fælles for alle disse udsendelser er, at de aldrig stiller spørgsmålstegn ved forbud imod kokain og andre former for 'narko'. Dermed holdes befolkningerne fast i en forestilling om at narko skal være forbudt. At tingenes rette tilstand er forbud.
Men af alle de onder som af narko medfører, er forbuddet det værste. Næsten alle de onder ved brug af narko skyldes forbuddet. Hvis narko ikke var forbudt, ville de fleste onder ved narko forsvinde. Det undlader medierne og dokumentarprogrammer at oplyse. Det betyder, at nyheder og dokumentarprogrammer om narko udelukkende er propaganda. Hele sandheden fortælles ikke. Forestillingen om at forbud er 'rigtigt' fastholdes. Dermed kan den evige krig imod narko fastholdes. Det er en krig der kun kan føres. Den kan ikke vindes.

Forbud skaber smuglere

Pablo Escobar blev en rig og mægtig mand. Han blev rig og mægtig på grund forbud imod narko. Uden et forbud imod narko, havde Pablo Escobar været nul og nix. Ingen ville have hørt om ham. Men nidkære og dominerende myndigheder, især i USA, har en trang til at ville bestemme alt. Derfor er der forbud imod narko. Næsten alle de onder der er ved at bruge narko, kan spores tilbage til forbud.
Disse onder vil snart indfinde sig på tobaksområdet. Det er på grund af forbud og afgifter.Baggrundsmateriale
Liberalism, kapitel 1.11
Ludwig von Mises
1929

Video: The True Story of Killing Pablo
The History Channel
100 minutter
USA, 2009

Video: Godfather of Cocaine - Pablo Escobar
PBS Frontline
60 minutter
USA, 1997
Tekst til speak

The Economics of Prohibition
Mark Thornton
1991
USA
Back to content | Back to main menu