http://www.Tobak-jatak.dk


Go to content

Main menu:


Garageforsøget - igen - igen - igen

Arkiv 2013


Rigtig mange mennesker har i sin tid set udsendelsen på DR, som tilsyneladende "beviste" at 3 cigaretter, der ryger sig selv op i en lufttæt garage, efter en halv time har udledt flere partikler end en dieselmotor, som tilsvarende har kørt i tomgang den samme garage i en halv time. Og en del DR-seere har derefter (fejlagtigt) konkluderet at røg fra cigaretter er mere farlig end os fra en dieselmotor.

Men det er altså en meget alvorlig fejlslutning som kan føre til dødsulykker, hvis den ikke korrigeres. At forsøget tillige er konstrueret fup og svindel, dét er en helt anden historie.

Fakta: Kulilte i høje koncentrationer er dødeligt

De fleste voksne mennesker ved (forhåbentlig) godt, at kulilteforgiftning er en dødelig affære. Det er en velkendt både mord- og selvmordsmetode, at tætne garagen og sætte sig derind for at dø med bilen kørende i tomgang. Hvis man ikke i tide reddes ud og kommer i akut hospitalsbehandling, så dør man rent faktisk af det! Kulilten, der kommer fra forbrændingen i motoren, forhindrer kroppen i at optage ilt, så dét der sker i praksis er, at man bliver kvalt.

Manipulation: At sammenligne tobaksrøg med en velkendt selvmordsmetode

Når man viser forsøget i tv, hvor en velkendt selvmordsmetode sammenlignes med tobaksrøg og eksperterne angiveligt "beviser" at der er flere partikler i luften fra 3 cigaretter, der har røget sig selv op, end der er fra dieselmotoren, så planter man (bevidst) en falsk forestilling i hovedet på seerne om at passiv rygning er mere farligt end kulilteforgiftning.

Dette er et glimrende eksempel på blot en af demagogernes mange metoder til at bedrage og manipulere folk og på fabrikation af yderst virksom skræmmepropaganda.

Fejl nr. 1: Antallet af partikler siger intet om specifikke partiklers farlighed

Der registreres i forsøget et antal partikler fra henholdsvis 3 cigaretter og fra bilmotoren - men antallet af registrerede partikler siger intet om:

- hvilke partikler der er tale om eller
- hvad der sker når de specifikke partikler inhaleres og eventuelt optages i vores krop

altså om farligheden af de målte partikler.

Nogle partikler er livsfarlige - andre er ikke - og hvilke der er hvad viser eksperimentet absolut intet om. Men fakta er, at du kvæles og dør indenfor meget kort tid af de høje koncentrationer af kulilte fra bilmotoren, hvorimod røg fra 3 cigaretter aldrig har slået nogen ihjel.

Det er ikke antallet af luftbårne partikler, der gør bilosen til en alvorlig dræber i garagen, - det er den helt specifikke og meget giftige udstødnings-gasart kulilte, der slår mennesker ihjel.

Hvis man i garageforsøget havde målt kuliltekoncentrationer i stedet for antallet af uspecificerede partikler, så havde forsøget vist det korrekte resultat - nemlig at bilos er livsfarligt og tobaksrøg er harmløst.

Manipulation: Partikelforskrækkelse

Man forsøger altså at gøre dig bange for partikler - og især dem fra tobaksrøg.

Men - luften er overalt fyldt med partikler - nogen steder er der flere partikler end andre steder. Lad nu være med at blive bange for at trække vejret på grund af partikler i luften - du dør, hvis du lader være med at trække vejret!... Og selve angsten for at trække vejret er garanteret mere skadeligt for dit psykiske velbefindende end lidt partikler er det for dit fysiske helbred. Alle mennesker verden over trækker vejret og indånder partikler - også partikler fra tobaksrøg - hele tiden - og vi er ikke uddøde som art af den grund.

Lad os forestille os, at du bliver passet op af en flok ondskabsfulde forbrydere. Du trues på livet med skarpladte skydevåben og tvinges til at vælge mellem at gå ind i et ekstremt røgfyldt værtshus eller ind i en lukket garage med en bilmotor kørende (eller at blive skudt - underforstået)... Hvad vælger du? .

Værtshuset... selvfølgelig..... hvis altså du gerne vil leve! - Dér kommer folk nemlig levende ud fra - og ikke i ligposer som de gør fra garagen eller med for meget bly i kroppen... Du ved det godt, hvis du bevarer roen og lige tænker dig om et øjeblik.

Fejl nr. 2: Måleinstrumenter og partikler med forskellig størrelse

Det er også sådan med partikler at de har forskellige størrelser - nogen er store, nogen er små og nogen er ultrafine. Tilsvarende så konstrueres måleinstrumenter til at registrere partikler efter størrelser indenfor et bestemt størrelses-område.

Og netop dette er det andet punkt, hvor DR´s garageforsøg er konstrueret specifikt med henblik på at bedrage og manipulere TV-seerne.

Det måleinstrument som blev brugt i DR´s forsøg kunne nemlig kun registrere partikler af en vis (stor) størrelse (som f.eks. fra tobaksrøg) - måleinstrumentet var simpelthen "blindt" for de ultrafine partikler fra dieselmotoren.

Dette er forklaringen på at der i forsøget blev målt flere partikler fra de 3 cigaretter end der gjorde fra dieselmotoren. Instrumentet kunne simpelthen ikke registrere partiklerne fra dieselmotorens os.

Hvis de havde brugt et måleinstrument som kunne registrere alle størrelser partikler, så havde forsøget vist flest partikler fra dieselmotoren.

Fakta: Jo mindre partikler - jo nemmere optages de i kroppen

Selv demagoger ved, at jo finere partikler er, jo mere potentielt farlige kan de være, hvis partiklerne ud over at være ultrafine også er af en art som mennesker ikke kan tåle.

De ultrafine partikler har nemlig nemmere ved at trænge igennem lungehinden over i blodbanen og ind i vores kroppe end de store partikler. (Som det er tilfældet med gasarten kulilte, der ganske nemt transporteres fra lungehinden over i blodbanen hvor den binder sig til blodet og forhindrer optagelsen af ilt, - hvilket er livsfarligt - man kvæles og dør af det).

De store partikler, dem er næsehulen og lungerne konstruerede til at stoppe undervejs og transportere ud igen. Det foregår dels ved det støvfilter vi har i næsen (du ved - hår og fugtig slimhinde i næsen og de sorte bussemænd du får der, når du har været i støvede eller røgfyldte omgivelser) og dels ved hjælp af de fine fimrehår der bølger frem og tilbage indvendigt på lungehinden hvorved de transporterer de store og mindre partikler (der er sluppet med ned i lungerne under vejrtrækningen) op igen - op til halsen, hvor de til sidst kan hostes ud igen.

Alt tyder på, at tobaksrøgens forholdsvis store partikler er langt mindre problematiske end bilosens ultrafine partikler fordi vi lettere optager ultrafine partikler i kroppen end de partikler som er noget større.

Fejl nr. 3: Det mest alvorlige aspekt ved forsøget... Vil det føre til komplet meningsløse dødsfald?

Vi håber inderligt, at garageforsøget ikke vil føre til at folk undervurderer faren ved kulilteforgiftning som reelt er livstruende.

Men vi frygter at nogle mindre oplyste og nemmere manipulerbare mennesker end os selv kan bringes til at nedtone faren ved kulilten når "eksperterne" i garageforsøget på overbevisende måde bilder folk ind at tobaksrøg er mere farligt end bilos i en lukket garage - og når man samtidig ved selvsyn kan konstatere at folk kommer lyslevende ud fra røgfyldte værtshuse, så kan nogen måske finde på at konkludere at det er ufarligt at lade bilen køre tomgang i garagen.... en yderst skræmmende tanke....

Efter vores overbevisning er dette forsøgs mest forkastelige aspekt netop risikoen for at der vil være mennesker som nu går rundt og tror at kulilte er harmløst ... Det kan rent faktisk komme til at koste menneskeliv - altså sådan rigtig døde mennesker - ikke bare opdigtede tal i vældigt kreative propagandistiske rapporter.

Demagogerne har selvfølgelig ønsket at forvirre Gud og hver mand med deres garageforsøg med det formål at få tobak forbudt - men de risikerer at slå naive og autoritetstro mennesker ihjel med deres yderst misvisende eksperiment, fordi det er konstrueret til at få folk til at tro at det er mere farligt at opholde sig i tobaksrøg end i bilos ...

Hele vejen igennem svindel og manipulation

Garageforsøget er altså på alle tænkelige måder fejlbehæftet og misvisende - eller kort og godt: svindel og bedrag opfundet med det formål at manipulere og skræmme alle, stigmatisere rygerne og forbyde tobak.

Og det er så genialt udtænkt i sin måde at manipulere på, at det faktisk får mange mennesker (både rygere og ikke-rygere) til at hoppe på limpinden....Tyrannerne er at sammenligne med målsøgende missiler = fuldkommen ligeglade med hvad de ødelægger på deres vej mod deres mål...

Vi må give point: 1-0 til tyrannerne - i denne omgang

Rigtig mange mennesker er hoppet på limpinden med garageforsøget. Det kan man se i debatterne om rygning i diverse medier. Garageforsøget bliver ved med at dukke op - igen og igen - som argument imod rygning, og det sker netop fordi forsøget, - set ud fra et demagogisk synspunkt, - er et genialt forsøg, der i den grad har fået plantet så meget angst og partikelforskrækkelse i visse seere, at enhver rationel, logisk eller fornuftig tanke er blevet fortrængt, - disse mennesker er simpelthen blevet så skrækslagne for tobaksrøg at de er fuldstændig udenfor pædagogisk rækkevidde.

For demagogerne er dette ønskværdigt fordi demagogerne egentlig bare er en flok tyranner der bevidst stræber efter at bedrage, skræmme og manipulere deres medmennesker - og de har desværre haft stor succes med opgaven ved hjælp af garageforsøget - indtil videre.

Det er tyrannernes mission at bedrage dig, skræmme dig og manipulere dig til at gøre som de insisterer på at få dig til at gøre. Hvis du ryger vil tyrannerne have dig til at lade være - og hvis du ikke ryger vil tyrannerne have dig til at frygte tobaksrøgen og kanøfle rygerne. Måden tyrannerne opnår deres mål på og de omkostninger der er forbundet hermed er for dem underordnet... Bare de får deres vilje...

Garageforsøget i fremtiden

Vi ser frem til den dag garageforsøget dukker op i debatterne som et meget hårdtslående argument imod tyranni og propaganda og alle de problemer og al den misinformation, angst og had som tyrannerne spreder mellem mennesker - mennesker som burde leve sammen i fredelig sameksistens uden at frygte eller hade hinanden - og uden at være bange for at trække vejret eller i fare for at blive fejlinformeret med oplysninger som kan koste menneskeliv.

Tobak-jatak.dk, den 13. maj 2013


Vil du vide mere om garageforsøget, så har Klaus Kjellerup skrevet en længere, mere uddybende og ikke mindst en rigtig god artikel om emnet tilbage i 2008 som vi varmt vil anbefale. Denne artikel er tillige er fyldt til bristepunktet med links til diverse kilder - du kan læse den her:
Back to content | Back to main menu